Poradna

TETOVÁNÍ

Co byste měli vědět o tetování

Tetování je dnes velmi oblíbená a rozšířená metoda zdobení kůže barvivem. Důvody tetování mohou být estetické, kosmetické i duchovní.  Pokud se chystáte nechat si zvěčnit symbol na tělo, vyberte si prověřený tatérský salón. 

Tetování je velmi osobní záležitost. Až budete vybírat motiv a místo na těle, nezapomínejte, že tetování je na celý život. Proto raději zapomeňte na trendy motivy a nápisy se jmény současných partnerů. Přihlédněte i k práci, kterou vykonáváte. Na některých pracovištích je nepřípustné, aby bylo tetování vidět. Nesmí vám vykukovat z krátkých rukávů ani z výstřihu. Nehodí se moc ani do společnosti k plesovým šatům na ramínka. Před samotným tetováním nepijte 24 hodin kávu, alkohol a zapomeňte i na jiné povzbuzující drogy. Pokud užíváte léky pravidelně, poraďte se s lékařem. 

Volba tetovacího studia

Zvolte si renomovaná tetovací studia, která používají vysoce kvalitní barvy, kladou důraz na dodržení antiseptického prostředí a používají sterilní nástroje. Nevyplatí se riskovat a šetřit. Nebezpečím tetování je přenos infekcí, jako je hepatitida B a C, HIV, TBC a různé bakteriální infekce. Důležité je dodržení zásad hygieny, použití sterilních jehel, dalších tetovacích pomůcek, správné ošetření a promazávání místa. Čerstvé tetování se hojí asi 6 týdnů. Nevystavujte ho slunci a nemáčejte v chlorované vodě. 

Průběh tetování

Speciální vazelína musí být nová, čistá a aplikovaná sterilizovanou špachtlí ve zdravotnických rukavicích. Přebytečná barva se omývá roztokem desinfekčního mýdla a vody. Neustále se aplikuje ochranná mast. Tatér nesmí v průběhu tetování s rukavicemi na rukou telefonovat, pít a jíst. Do studia nesmí zvířata a nesmí se zde ani kouřit. Po dokončení je tetování omyto desinfekčním mýdlem, aplikuje se hojivá mast a ochranná bandáž. Obdržíte hojivou mast a instrukce pro ošetřování tetování. Použité jehly, rukavice a kalíšky s barvou se mají v přítomnosti klienta znehodnotit. 

Rizika při tetování

Dnešní barvy jsou velmi kvalitní. Alergická reakce na tetovací inkoust nebo barvy není častá. Pokud se objeví, odstranění inkoustu je složité a zdlouhavé. Na místě vpichů se mohou objevit uzlíky zvané granulomy vznikající kolem všeho, co naše tělo vyhodnotí jako cizorodý prvek. Opatrní musí být lidé trpící na keloidní útvary, tvořící se kolem jizev, které mohou vzniknout i po tetování. U kožních onemocnění, lupence, chronickém ekzému či akné se nedoporučuje tetování ani na nepostižených místech.

Co dělat, když už tetování nechcete

Tetování lze opravit nebo překrýt jiným motivem. Odstranit se dá opakovaným použitím laseru. Úspěšnost se odvíjí od barevnosti tetování a typu použitých pigmentů. Starší tetování se odstraňují snáze než nová. V dnešní době se dá odstranit tetování i zcela bez jizev. Vyžaduje to však pravidelnost, čas a peníze.

Historie a význam tetování

Důvody, proč se nechat tetovat, bývají estetické, kosmetické i náboženské. Určité symboly mohou být vyznáním druhu víry nebo vyjádřením životních postojů. 

Samotné slovo tetování je odvozeno od tahitských slov „tatu“ a „tatan“, které znamenají v překladu „vyznačit“. Původ tetování zasahuje do dávné historie a vzniklo pravděpodobně v japonském kmeni „Ainu“. Každý kmen měl svou vlastní metodu provedení, jako je třeba aplikace popela do rány.



PERMANENTNÍ MAKEUP

Co lze upravit permanentním make-upem

Permanentní make-up ocení hlavně ženy, které se nerady líčí, nestíhají to, jsou alergické na kosmetické přípravky a líčidla, nosí brýle či kontaktní čočky, často sportují, chodí plavat nebo do wellness a chtějí vypadat stále upraveně a svěže. Permanent zakryje i drobné kosmetické vady, jako jsou jizvy v obočí či na rtech. 

Úprava obočí formou permanentního make-upu

Dá se upravit velikost, hustota i šířka obočí, nebo ho lze jen lehce zvýraznit vystínováním. V případě prořídlého nebo chybějícího obočí jej lze kompletně vymodelovat. Úprava se provádí vykreslením jednotlivých chloupků v barvě původního obočí pečlivě vybranou barvou pigmentu. Na obočí se nepoužívá černá barva, ale různé odstíny hnědé. Vždy je lepší zvolit raději světlejší odstín a pak jej případně při korekci trochu ztmavit. U obočí se stroupky loupou asi týden. Definitivní barva se projeví měsíc po aplikaci a korekce se provádí nejdříve za 4 týdny.

Permanentní oční linky

Vytvoření jemné linky v řasách vykouzlí přirozený vzhled oka a iluzi hustých řas, i když řasy vůbec nemáte. Oči a výraz tváře lehce zvýrazní. Modelovací linka nebo postupně se rozšiřující linka vytvoří mandlový tvar oka. Hodí se pro ženy s pokleslými víčky a kulatým tvarem očí. Volí se černohnědá nebo černá bary, ale dá se namíchat i jemnější odstín korespondující s obličejem. Dolní linka se provádí přes celé oko nebo do 1/3. Horní a dolní linka by se neměla u vnějšího koutku spojovat. Místo aplikace se umrtvuje znecitlivující mastí a gelem, takže je bolest minimální. 

Permanent na rty

Pokud mají vaše dokonalý tvar, zvýrazní se rty jemnou konturou. Kontura se stínováním změní tvar rtů, zvětší je, dá jim plný tvar a chybějící barvu, která se občas tvoří třeba po oparech. Lze korigovat drobné asymetrie a deformace. Při stínování rtů se vytvoří kontura a pro přirozený vzhled se lehce zjemňuje směrem do středu rtů. Po aplikaci je odstín výraznější, stroupky se za 4 dny sloupnou a barva zjemní. Místo aplikace se umrtvuje znecitlivující mastí a gelem. Rty se musí 2 měsíce chránit před UV zářením vysokým ochranným faktorem SPF 50 před nežádoucí pigmentací kůže.

Microblading obočí - vláskování

Metoda vláskování neboli microblading dá vašemu obočí přirozený vzhled. Obočí bude mít ideální hustotu, linii i tvar i bez nutnosti každodenního líčení.

Vykreslení jednotlivých chloupků mikrojehličkou tvoří krátké, šikmé a vlasově tenké črty vedené po směru růstu chloupků. Věrně simuluje jejich přirozený vzhled. Kresba linie obočí je díky volbě správného tvaru a odstínu pigmentu lehká a přirozená.

Microblading obočí – HD line

Microblading nebo HD line je forma permanentního make-upu pro přirozený efekt obočí prováděná za speciálním ručním perem s čepelkou. Čepelka má jemné jehličky v řadě za sebou a vykresluje do svrchní vrstvy kůže jednotlivé chloupky. Volba správné barvy pigmentu korespondujícího s typem i barvou pleti a vlasů dá vykresleným chloupkům přirozený vzhled. Obličej se omladí, rozzáří a zvýrazní oči.

Microblading - 3D permanentní make-up

Čepelková metoda microblading je známá i pod názvem 3D permanentní make-up, HD line nebo vláskování. Japonská technologie permanentního make-upu napodobí přirozený tvar obočí. Vláskování vykreslí jednotlivé chloupky, obočí vypadá přirozeně a je téměř k nerozeznání od toho přírodního. Doplní hustotu, tvar, línii i délku. Jemná technika vpravuje pigment do svrchní vrstvy kůže a vydrží 1,5 až 2 roky. Pigment ani po čase nemění barvu jako u klasických tetování. Odstín jen časem ztrácí intenzitu.

Vláskové obočí a aplikace microbladingu

Poranění kůže je při technice minimální, hojení rychlé a výsledný efekt téměř okamžitý. Microblading je jemná technika, šetrná k pokožce. Bolestivost se během tetování snižuje aplikací kvalitního povrchového anestetika. Při správném provedení nezanechává jizvy, téměř nebolí a dává přirozený výsledek. Vláskování upraví řídké, světlé, místy prořídlé a nevhodně tvarované obočí. Dá se doplnit pudrovým permanentním make-upem pro vystínování. 

Ošetření po aplikaci

Druhý až pátý den po zákroku už bude obočí tmavší a silnější. Pigment na povrchu kůže zoxiduje, ale pigment zapravený do kůže se zafixuje. Pozvolně se odloupnou stroupky, které nikdy neslupujte násilím. Chvíli je pod šupinkami obočí méně výrazné, ale do 14 dní pigment vynikne. Do 6 až 8 týdnů se provádí korekce. Doplní se barvou místa, kde ji pokožka nepřijala, upraví se odstín i tvar obočí. 

Laminace obočí

Laminace obočí neboli Bio fixace obočí modeluje přírodní obočí, které je řídké nebo se kroutí všemi směry. Zvýrazní, vyživí a zafixuje obočí do pěkného tvaru.

Laminace obočí zvýrazní křivku, posílí, zafixuje a narovná chloupky, které nerostou správným směrem. Obočí získá větší objem, opticky se zahustí a vyživí. Procedura posiluje poškozené chloupky a dá obočí požadovaný tvar. Efekt vydrží 2 měsíce a procedura zabere asi hodinu. Odejdete odpočatí a s perfektní křivkou obočí.

Výhody laminace obočí

Obočí vypadá po laminaci přirozeně, je husté a vždy upravené ať jdete do divadla nebo ležíte na pláži. Pravidelný tvar obočí zvýrazní vaše oči a obličej. Tvrdé a nepoddajné chloupky změknou a drží tvar až 60 dní. Používají se přírodní látky, jako panthenol, hydrolizovaný keratin, tripeptid, aminokyseliny, minerály a vitamíny. Speciální ochranný přípravek uchová pigment déle než klasické barvení. Povlak vytvoří ochrannou bariéru a obočí mnohem lépe odolává vlivům vnějšího prostředí.

Co dokáže laminace obočí

Laminace obočí zvýrazní tenké a prořídlé obočí, usměrní roztřepené a nepoddajné chloupky, které nedrží požadovanou formu či směr. Intenzivní regenerace podpoří růst a přírodní chloupky se vytáhnou ve správném směru, narovnají, zjemní, nabarví a zafixují. Obočí opticky zvětší objem, zahustí se, sjednotí a je vždy upravené bez nutnosti každodenní úpravy. Získá správný tvar a zvýrazní každou tvář. 

Postup při laminaci obočí

Obočí a jeho okolí se očistí, desinfikuje a chloupky se vyčešou speciálním gelem a kartáčkem do požadovaného tvaru. Nanese se první fixační fáze na 10 minut, pak se odstraní a aplikuje se na 10 minut ustalovací fáze. Po odstranění se nanese barva na obočí pro zachování pigmentu. Po odstranění se obočí upraví pomocí pinzety nebo depilačního vosku. Konečný povlak vytváří na chloupcích ochrannou bariéru, která odolá negativnímu působení vnějšího prostředí.

Jak pečovat o obočí po laminaci

Po dobu 24 hodin nepoužívejte make-up na obočí, vyhněte se plavání, sauně, sprše i koupeli a udržujte obočí v suchu. Dalších 48 hodin nepoužívejte samoopalovací přípravky a nesahejte si na obličej, ať se obočí zafixuje a udrží si správný tvar.

Pudrové obočí

Upravené obočí obličej dokonale zvýrazní, rozzáří a omladí. Pokud je vaše obočí světlé, tenké či řídké, pudrové obočí vypadá i přirozeně bez každodenního líčení. Přidáte obočí větší objem, dokonalý tvar a přesnou linii.

Powder Brows

Pudrové obočí neboli Powder Brows je technika stínování obočí permanentním make-upem s jemnými barevnými přechody. Obočí vypadá přirozeně, je jemně podbarvené, u kořene nosu jemnější, postupně tmavne nebo se zesvětluje. Působí jemněji a má měkčí kontury, protože je u kořene nosu vykresleno do ztracena. Stínování při tetování koresponduje s barvou a tvarem obočí. 

Obočí s pudrovým efektem

Pro přirozený vzhled je třeba vybrat správný tvar a odstín barvy vhodný právě pro vás. Pudrový efekt se na rozdíl od vláskování neboli microbladingu provádí strojkem. Speciální metoda vpravuje pigment do kůže. Upraví se tvar, délka, nesouměrnost a prořídlé obočí. Dojde i k překrytí staršího nevyhovujícího permanentu. Metoda imituje stínované obočí dokonale nalíčeného obočí bez nutnosti denního malování. 

Aplikace pudrového obočí

Pokožka se ošetřuje účinnými anestetiky a bolest je při aplikaci minimální. Speciální strojek s velmi tenkými jehličkami vpravuje pigment pod kůži a jemně vystínuje obočí. Po aplikaci je obočí výrazné, za týden se zhojí a vybledne. Po proceduře může být kůže zarudlá a mírně oteklá. Tvoří se jemný stroupek, který za pár dní odpadá a zhojí se. Stroupky nestrhávejte, používejte doporučené krémy a ochraňte obočí před slunečním zářením. Do měsíce se barva ustálí a obočí má finální podobu. 

Ošetření a péče

Na rozdíl od microbladingu se nevpravuje pigment do hloubky pod vrchní vrstvu kůže, proto je efekt pudrového obočí dočasný. Korekce se provádí za 6 až 8 týdnů, kdy se doplní místa, kde pokožka nepřijala barvu, upraví se odstín i tvar a po 1 roce či 2 letech se musí barva oživit. Metoda se dá kombinovat s vláskováním pro dosažení přirozeného dojmu nalíčeného obočí. U techniky ombre je mikropigmentace obočí výraznější a u kořene nosu se stínuje do ztracena.